Polityka prywatności

Polityka prywatności

There is no translation available.

1. Korzystając z Portalu użytkownik akceptuje niniejszą Politykę Prywatności.


2. Dane osobowe w Portalu mogą być gromadzone poprzez następujące działania:

  •  informacje podawane w formularzach zamieszczonych w Portalu,
  • informacje zbierane w sposób automatyczny podczas korzystania z Portalu, tj.:
  • informacje zapisywane automatycznie w logach serwerów oraz Portalu, np.
  • adres IP, żądanie strony wysyłane przez użytkownika, data i godzina żądania,
  • typ przeglądarki, język przeglądarki, dane urządzenia, typ systemu operacyjnego,
  • pliki „cookies” – niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez Portal na urządzenie
  • użytkownika odwiedzającego Portal (np. komputer, smartfon).

3. Informacje zbierane w sposób automatyczny służą do realizacji następujących celów:

  • administrowania serwerami i Portalem,
  • zapewnienia bezpieczeństwa oraz ochrony danych i Portalu,
  • zapewnienia świadczenia użytkownikowi określonych usług,
  • dostosowanie Portalu do potrzeb użytkowników,
  • tworzenie statystyk oglądalności podstron Portalu,
  • utrzymanie sesji użytkownika (po zalogowaniu), dzięki czemu użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać Loginu i Hasła

4. Pliki „cookies” służą do realizacji następujących celów:

  •  zapewnienie prawidłowego działania witryn Portalu w przeglądarce użytkownika,
  • ułatwienia użytkownikowi korzystania z Portalu i dopasowania go do potrzeb użytkownika,
  • zapamiętywania indywidualnych ustawień i preferencji użytkownika,
  • tworzenia statystyk Portalu umożliwiających poznanie oczekiwań użytkowników i rozwój Portalu tak, aby ułatwić dotarcie do najczęściej poszukiwanych informacji (np. poprzez analizę zapytań z wyszukiwarek).

5. Przeglądarki internetowe zwykle domyślnie dopuszczają przechowywanie plików „cookies” na
urządzeniu użytkownika.

6. Pliki „cookies” dedykowane ustawiane przez szablony:

  • używane do zapamiętania preferencji wyboru rodzaju wydarzeń w kalendarzu aktualności (kultura, nauka, konferencja, wykład, konkurs),
  • używane do zapamiętania preferencji wielkości czcionki, kontrastu (contrast, text-size),
  • używane w systemach głosowania.

7. Użytkownik posiada możliwość skonfigurowania własnej przeglądarki internetowej tak, aby całkowicie lub częściowo wyłączyć przechowywanie plików „cookies” na urządzeniu. Wyłączenie przechowywania plików „cookies” może spowodować, że niektóre funkcje Portalu mogą nie działać poprawnie. Jak zablokować pliki „cookies”:

Użytkownik może zdecydować o zapisywaniu bądź nie plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki.

  • w przeglądarce Firefox: Opcje > Prywatność
  • w przeglądarce Chrome: Ustawienia > Ustawienia zaawansowane > Prywatność > Ustawienia treści
  • w przeglądarce Opera: Preferencje > Zaawansowane > Ciasteczka (pliki „cookies”)
  • W każdej przeglądarce ustawienia plików „cookies” ustawia się osobno.

8. PJATK nie odpowiada za politykę prywatności podmiotów zewnętrznych między innymi serwisów, do których zamieszcza linki. Użytkownik powinien zapoznać się z zasadami obowiązującymi u tych podmiotów.

9. PJATK dokłada wszelkich starań, aby chronić Portal wraz z przetwarzanymi na nim danymi, m. in. przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich. W tym celu PJATK stosuje fizyczne środki bezpieczeństwa, systemy bezpieczeństwa zabezpieczające dostęp do serwerów i serwisu oraz rozwiązania kryptograficzne. Dane osobowe udostępniane są wyłącznie tym pracownikom oraz podmiotom, którym są one niezbędne do realizacji zadań i są one przetwarzane wyłącznie w celach opisanych w niniejszej Polityce Prywatności.

10 PJATK przetwarzając dane przestrzega przepisów o ochronie danych osobowych, w tym przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i  sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. RODO).

11.Dane osobowe użytkowników zabrane w celach opisanych w pkt. 3 i 4 niniejszej Polityki Prywatności będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji danego celu.

12.Użytkownikowi przysługuje prawo do żądania od administratora danych osobowych:

  • dostępu do swoich danych osobowych,
  • ich sprostowania,
  • ograniczenia ich przetwarzania,
  • przeniesienia danych do innego administratora danych,
  • wniesienia sprzeciwu.

13.Użytkownikowi przysługuje również prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych jeśli uzna, że przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy RODO.

14.Informacje i dane do kontaktów w sprawie danych osobowych:

  • administratorem danych osobowych jest Polsko – Japońska Akademia Technik
    Komputerowych w Warszawie ul. Koszykowa 86, 02-008 Warszawa
  • dane kontaktowe do Inspektora Ochrony Danych: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.